IDENT

Protetika

PREVLEKE

Zobne prevleke so zobni nadomestki, namenjeni za izboljšanje izgleda in funkcije obrabljenih in poškodovanih zob. uporabljamo le najkvalitetnejše materiale in najmodernejšo tehnologijo, da bi našim pacientom spet povrnili zdrav in privlačen nasmeh.

Obstajajo številne različne vrste porcelanskih prevlek, v osnovi pa jih delimo na kovinsko-porcelanske prevleke inbrezkovinske (polno-porcelanske) prevleke.

Prednosti polnokeramičnih prevlek so:

 • Izredna biokompatibilnost – polnokeramični izdelki ne vsebujejo nobenih kovin, da bi lahko povzročale alergijske reakcije
 • Neverjetna natančnost prileganja (±25 mikronov)
 • Vrhunska estetika – polnokeramični izdelki imajo optične lastnosti (prosojnost, fluorescenca, fosforescenca) skoraj identične kot naravni zobje
 • Stabilnost in trajnost izdelka – uporabljamo izključno najboljše materiale in tehnologije, njihova odličnost in zanesljivost pa sta bili dokazani že v več milijonih primerov.

MOSTIČKI

Princip dela in tehnike je isti kot pri prevlekah. Služijo za nadomeščanje manjkajočih zob (enega ali več) kjer zaradi raznih razlogov ne moremo vstaviti implantata.

ZOBNE LUSKE

Zobne luske – “veneers”

Porcelanske zobne luske (veneers) so le nekaj desetink milimetra debel zobni nadomestek, s katerimi lahko na neinvaziven način polepšamo nasmeh pri pacientih, ki imajo:

 • zabarvane ali poškodovane prednje zobe
 • številne plombe v vidnem področju zob
 • nepravilno postavljene ali oblikovane zobe

Zobne luske so biokompatibilni, polnoporcelanski nadomestki in imajo odlične optične lastnosti, zato jih je skoraj nemogoče razlikovati od naravnih zob. Namenjene so predvsem za estetske korekcije zob v vidnem sektorju.

V primerjavi s prevlekami zahtevajo zobne luske le minimalno brušenje sklenine in v popolnosti prekrijejo napake naravnih zob. Izdelamo jih na osnovi odtisa ali digitalnega skena vaših zob in jih nato prilepimo na zunanjo, pri nasmehu vidno površino zob.

Uporabljamo jih za korekcijo manjših ali večjih zobnih nepravilnosti, kot so:

 • obarvanost zoba
 • počena ali deloma odlomljena zobna krona
 • obraba sklenine v vidnem (prednjem) delu zoba
 • korekcija razmaka med zobmi (diastema)
 • korekcija blažjih ortodontskih anomalij

Izdelava zobne luske (veneer) zahteva natančno planiranje in veliko natančnost tako v ordinaciji kot v zobotehničnem laboratoriju.
Zobne luske so izredno prijazne do obzobnih tkiv (dlesni), za njihovo izdelavo pa je potrebna le minimalna preparacija sklenine, včasih jih je mogoče izdelati celo brez kakršnegakoli brušenja sklenine. Adhezivno jih nalepimo na zobno sklenino. Porcelanske luske zagotavljajo izjemen in dolgotrajen vrhunski estetski rezultat.

INLAY-ONLAY

Inlay / onlay je na osnovi odtisa ali digitalnega skena vaših zob v zobnem laboratoriju izdelana “delna prevleka” – gre torej za neke vrste “plombo”, izdelano v zobotehničnem laboratoriju.
Kadar je karies obsežen ali pa so zobje poškodovani do te mere, da rekonstrukcija zoba s pomočjo direktne restavracije (“bele plombe”) ni več mogoča, je potrebno tak zob ustrezno pripraviti in odtisniti. V zobotehničnem laboratoriju nato s pomočjo sodobne CAD CAM tehnologije izdelajo manjkajoči delček vašega zoba, ki ga ob naslednjem obisku s posebnimi kompozitnimi lepili adhezijsko prilepimo na preostali del zdravega zoba.

Inlay / Onlay najpogosteje izdelamo iz porcelana, kompozita ali hibridne keramike . Tako rekonstruiran zob je videti, kot bi bil povsem nepoškodovan, svojo nalogo pa lahko opravlja še dolga leta in desetletja.

PROTEZE

Koristimo jih za nadomeščanje večjega števila ali celo vseh zob v posamezni čeljusti. Glede na razpoložljivost okolne kosti se za dodatno stabilizacijo protez lahko poslužimo z implantati, ki življensko dobo proteze in zadovoljstvo pri uporabi še dodatno podaljšajo.

Imate vprašanje?

Nasmeh je nekaj najlepšega, kar lahko nosimo.