IDENT

Estetsko zobozdravstvo

BELE PLOMBE-DIREKTNI INLAYI

V zdravstnenem zavodu iDENT se zavedamo, da je le najboljše dovolj dobro za naše paciente. Ker se zavedamo negativnih učinkov živega srebra, ki je prisoten v amalgamski zlitini, ki se uporablja za »klasične« plombe, pri nas amalgama ne uporabljamo! Poleg tega, da »bele plombe« ne vsebujejo amalgama, imajo še številne druge prednosti:

– veliko boljša estetika, saj so »bele plombe« narejene v barvi zoba

– potrebno je bistveno manj brušenja zoba (»minimalno invazivno zobozdravstvo«)

– kemična vezava na zobno substanco zagotavlja popoln stik med zobom in umetnim materialom

– kompozitni materiali se za razliko od amalgama ne raztezajo, zato močno zmanjšujejo možnost, da bi zob počil

– ne sproščajo živega srebra v organizem

– daljša življenjska doba kompozitnih restavracij

ZOBNE LUSKE

Zobne luske – “veneers”
Porcelanske zobne luske (veneers) so le nekaj desetink milimetra debel zobni nadomestek, s katerimi lahko na neinvaziven način polepšamo nasmeh pri pacientih, ki imajo:

– zabarvane ali poškodovane prednje zobe

– številne plombe v vidnem področju zob

– nepravilno postavljene ali oblikovane zobe

Zobne luske so torej tanki polnoporcelanski zobni nadomestki, ki so biokompatibilni in imajo odlične optične lastnosti, zato jih je skoraj nemogoče razlikovati od naravnih zob. Namenjene so predvsem za estetske korekcije zob v vidnem sektorju.

V primerjavi s prevlekami zahtevajo zobne luske le minimalno brušenje sklenine in v popolnosti prekrijejo napake naravnih zob. Izdelamo jih na osnovi odtisa ali skena vaših zob in jih nato prilepimo na zunanjo, pri nasmehu vidno površino zob.

Uporabljamo jih za korekcijo manjših ali večjih zobnih nepravilnosti, kot so:

– obarvanost zoba

– počena ali deloma odlomljena zobna krona

– obraba sklenine v vidnem (prednjem) delu zoba

– korekcija razmaka med zobmi (diastema)

– korekcija blažjih ortodontskih anomalij

PORCELANASTE PREVLEKE

Porcelanske zobne prevleke so zobni nadomestki, namenjeni za izboljšanje izgleda in funkcije obrabljenih in poškodovanih zob. uporabljamo le najkvalitetnejše materiale in najmodernejšo tehnologijo, da bi našim pacientom spet povrnili zdrav in privlačen nasmeh.

Obstajajo številne različne vrste porcelanskih prevlek, v osnovi pa jih delimo na kovinsko-porcelanske prevleke inbrezkovinske (polno-porcelanske) prevleke.

Prednosti polnokeramičnih prevlek so:
Izredna biokompatibilnost – polnokeramični izdelki ne vsebujejo nobenih kovin, da bi lahko povzročale alergijske reakcije

Neverjetna natančnost prileganja (±25 mikronov)

Vrhunska estetika – polnokeramični izdelki imajo optične lastnosti (prosojnost, fluorescenca, fosforescenca) skoraj identične kot naravni zobje

Stabilnost in trajnost izdelka – uporabljamo izključno najboljše materiale in tehnologije, njihova odličnost in zanesljivost pa sta bili dokazani že v več milijonih primerov.

INLAY-ONLAY

Inlay / onlay je na osnovi odtisa ali digitalnega skena vaših zob v zobnem laboratoriju izdelana “delna prevleka” – gre torej za neke vrste “plombo”, izdelano v zobotehničnem laboratoriju.

Kadar je karies obsežen ali pa so zobje poškodovani do te mere, da rekonstrukcija zoba s pomočjo direktne restavracije (“bele plombe”) ni več mogoča, je potrebno tak zob ustrezno pripraviti in odtisniti. V zobotehničnem laboratoriju nato s pomočjo sodobne CAD-CAM tehnologije izdelajo manjkajoči delček vašega zoba, ki ga ob naslednjem obisku s posebnimi kompozitnimi lepili adhezijsko prilepimo na preostali del zdravega zoba.

Inlay / Onlay najpogosteje izdelamo iz porcelana, kompozita ali hibridne keramike . Tako rekonstruiran zob je videti, kot bi bil povsem nepoškodovan, svojo nalogo pa lahko opravlja še dolga leta in desetletja.

V čem je prednost inlay/onlay-a v primerjavi s prevleko:

Za razliko od zobne prevleke, ki zahteva brušenje celotnega zoba, se pri praparaciji za Inlay / Onlay odstrani le karies ter zagotovi dovolj prostora za porcelan oz.material, iz katerega je izdelan inlay/onlay. Tako ohranimo več zdrave zobne substance, kot pa bi jo, če bi zob preparirali za prevleko.

V čem je prednost inlay/onlay-a v primerjavi s plombo:

Za razliko od plombe, ki jo iz kompozita izdelamo neposredno v ustih, je inlay/onlay izdelan na osnovi odtisa ali digitalnega skena vašega zoba v zobnem laboratoriju, največkrat iz porcelana s pomočjo CAD-CAM tehnologije , ki zagotavlja izredno natančnost prileganja (+/-25 mikronov) takega izdelka. V zobnem laboratoriju izdelan inlay nato ob vašem drugem obisku adhezivno prilepimo (“cementiramo”) na vaš zob. Tako zobu spet povrnemo obliko in funkcijo , porcelan pa zagotavljadolgo življenjsko dobo take restavracije.

Imate vprašanje?

Nasmeh je nekaj najlepšega, kar lahko nosimo.